Bebas Visa 5 Hari ke Belarus!


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mir Castle, Pic from http://www.insidebelarus.com

Sebelumnya bagi saya, Belarus hanya identik dengan Soviet, komunis dan film ‘Franz + Polina’, yang menceritakan kisah cinta antara Franz, seorang kader Nazi Jerman dengan Polina, seorang gadis Belarus dengan latar Belarus yang sedang diduduki oleh Nazi Jerman. Film ini lumayan bikin mewek juga, hehe.

Saya dulu juga tak terlalu memperhatikan Belarus karena mendapatkan visa Belarus sebelumnya dikenal agak susah. Ternyata awal Januari 2017 ini, pemerintah Belarus memberikan bebas visa kepada 80 negara, termasuk Indonesia. Bebas visa ini akan efektif mulai 9 Februari 2017 ini. Yeay!

Saya agak telat mengetahui ini. Tapi tak apalah, di-share di sini aja. Berikut berita resminya, yang diambil dari laman pemerintah salah satu bekas negara Soviet Union ini.

Belarus introduces five-day visa-free regime for citizens of 80 states

9 January 2017

Belarus President Alexander Lukashenko signed Decree No. 8 “On the introduction of the visa-free entry and departure for foreign citizens” on 9 January.

The document introduces the visa-free entry through the border checkpoint at the Minsk National Airport and the visa-free stay in Belarus for up to 5 days for the citizens of 80 states.

These are 39 countries of Europe, including the entire European Union, Brazil, Indonesia, the USA, Japan, and other countries.

First of all, these are favorable countries in terms of migration, Belarus’ strategic partners which have introduced visa-free regimes for Belarusian citizens on a unilateral basis. New regulations also apply to the non-citizens of Latvia and stateless persons of Estonia.

The document aims to raise the number of business trips, tourism and private visits of people with regular passports and will not apply to foreigners on official trips with diplomatic, service, special and similar passports.

A valid passport or other document permitting foreign travels, money (equivalent to at least two base amounts for each day of stay in the foreign currency or Belarusian rubles), medical insurance in the amount of at least €10,000 operational in Belarus will be needed for the visa-free entry.

The citizens of Vietnam, Haiti, Gambia, Honduras, India, China, Lebanon, Namibia, Samoa should also have a valid multi-visa to the EU states or the Schengen Area with a mark confirming the entry to their territory, plane tickets with a confirmation of the departure from the Minsk National Airport within 5 days after the date of the entry.

The visa-free regime does not apply to people arriving to Belarus by plane from Russia and planning to go to the airports of Russia (these are internal flights with no border control).

The decree will enter into force in a month after its official publication.

http://president.gov.by/en/news_en/view/belarus-introduces-five-day-visa-free-regime-for-citizens-of-80-states-15344/

Jadi, ada beberapa syarat multak:

  1. Harus masuk via Bandara National Minsk, ibukota Belarus.
  2. Tidak terbang dari Rusia menuju Belarus dan tidak akan terbang ke Rusia setelah dari Belarus. Tak masalah lah ya, kan masih banyak destinasi lain, seperti Polandia, negara-negara Eropa Timur atau Balkan, yang tak kalah uniknya.
  3. Membawa paspor, dokumen perjalanan lain, asuransi kesehatan yang berlaku di Belarus, serta sejumlah uang paling tidak sebesar 42 rubel Belarus atau sekitar IDR 284.000 untuk satu hari kebutuhan tinggal. Info tentang jumlah uang saya dapatkan dari sini.

Dari hasil blogwalking, saya jadi tahu bahwa ternyata Belarus sangat bagus, bersih, dan konon sangat aman. Penduduknya ramah dan agak konservatif. Kita akan baik-baik saja selama tidak membicarakan politik saja, apalagi sampai menghina pemerintahnya 🙂

Saya baru membaca blog ini, ini dan ini, dan langsung suka dengan negara yang juga dikenal sebagai diktator terakhir di Eropa ini. Saya pun langsung memasukkan Belarus ke dalam bucket list, dan Insya Allah akan berkunjung ke sana, someday 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Bebas Visa 5 Hari ke Belarus!

  1. Kok susah ya komen. Terimakasih infonya, sangat membantu. Belarus sudah lama nih masuk listku, semoga tahun depan bisa kesana. Btw beneran gratis gak pake visa Kalo kunjungan dibawah 5 hari ya? #senangnya

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s